ru

Транспортерний валкоутворювач MERGE MAXX 950: досвід використання українським господарством

Валкоутворювачі MERGE MAXX – це надзвичайно універсальні машини як з погляду конфігурації укладання валка, так і роботи з різними культурами – легкими і важкими, тонкими і щільними, коротко- і довгостебловими, з орних чи природних лук, соломою і цільним стеблом, зернобобовими сумішами, сіном тощо. Зокрема, ці машини рекомендовані до застосування для збирання делікатних культур та забезпечують збереження повної поживної цінності бобових.

Своїм досвідом використання MERGE MAXX 950 поділилося одне з фермерських господарств на теренах Полтавської області - СТОВ «Скіф», земельний банк якого становить 3600 га  (700 га з них відводиться під кормові культури). Для забезпечення раціонів молочної худоби СТОВ «Скіф» вирощує люцерну (400 га) та тритикале (100 га) на сінаж, а також кукурудзу на силос (200 га).

За переконанням Миколи Щербаня, багато в чому якістю кормів господарство завдячує зваженому підходу до вибору кормозаготівельної техніки. Господарство намагається широко дивитися на асортимент та надавати перевагу імпортній техніці різних виробників.

«У кожної компанії є свої сильні та слабкі сторони, своєю чергою, ми намагаємося знайти для себе оптимальну техніку, не прив’язуючись лише до одного бренду», - ділиться Олексій Аксюк, головний інженер СТОВ «Скіф». Зокрема, в плані зеленої лінії господарство працює переважно з обладнанням KUHN.

За переконаннями головного інженера, ще одним правилом господарства є: купівля техніки не для підкреслення статусу, а для вирішення конкретних питань.

«Агрегати мають вирішувати проблеми, а не створювати їх», - впевнені на підприємстві.

Одним із таких актуальних питань для господарства став уміст золи в зеленій масі, який доходив до рівня 12-13%. Його рішення привіз з-за кордону директор господарства Олексій Бовдир, який побачив, як працює транспортерний валкоутворювач Merge Maxx 950 французького виробника KUHN.

«У поєднанні зі спіралеподібною напрямною та нижнім роликом п’ять граблин із кулачковим механізмом оптимізують подачу рослинної маси, її піднімання та плавну передачу на стрічку. Це основа для формування валиків, яка дозволила нам скоротити вміст золи до 3-5%», - продовжує головний інженер.

У подальшому валки зеленої маси збирає комбайн, оператор якого контролює довжину нарізки залежно від СР та додає консервант, після чого завозить масу в силосні траншеї, де окремий набір техніки для кормозаготівлі відповідає за процеси шаророзгортання, трамбування та консервації.

Господарство хвалить:

-        Ширину підбирання: завдяки регульованій ширині підбирання валкоутворювач може виконувати загрібання на ширині 20 або 30 м.

-        Варіативне укладання: транспортери подають масу до центру машини, звідки валки можна класти як в обидві сторони, так і в середину. Все залежить від параметрів валка та комбайна.

-        Ширину валка можна налаштувати відповідно до розмірів системи підбирання шляхом регулювання відстані між підбиральними пристроями. 

Бліц-питання із головним інженером:

Як довго агрегат працює у господарстві?

-        Стрічковий валкоутворювач працює вже 3 сезон.

Наскільки важко було освоїтися з цим агрегатом?

-        Ми відносно перші, хто придбав таку техніку в Україні, тому ділитися досвідом було ні з ким. Багато чого доводилося вивчати за підручником.

Нюанси роботи з цим валкоутворювачем?

-        За сезон ми його використовуємо 4 рази. Під люцерну в нас виділено 400 га, тобто за сезон агрегат працює на площі 1400-1600 га. Перше, що кидається в очі – збільшення робочої швидкості на 2-3 км/год. Загалом, вона залежить від маси, вологості та умов поля, але якщо ми візьмемо рівне поле з люцерною середньої вологості, то валкоутворювач може працювати десь на швидкості 16 км/год.

На що радите звертати увагу при виборі такого валкоутворювача?

-        По-перше, на ширину захвату – вона має задовольняти потреби господарства. В асортименті KUHN була одиниця із меншою шириною, але під наші об’єми того не вистачало.

По-друге, особисто для мене важливо, наскільки агрегат важко підготувати на зиму. Я перевіряв, наскільки легко чистяться основні вузли, наскільки просто видувати залишки зеленої маси та знімати стрічку тощо.

Чому зупинилися на KUHN?

-        Узагалі досвід роботи з їхньою технікою почався з придбання сівалки точного висіву Planter у 2005 році. Агрегат зарекомендував себе з кращої сторони. Тож коли наш директор побачив у закордонному господарстві техніку Merge Maxx 950, яка була набагато кращою за ту, з якою ми працювали, зайвий раз не вагався. Агрегат залишає у валках відчутно менше решток землі та бруду у порівнянні з граблями.

За технікою від провідного французького виробника KUHN, зокрема й валкоутворювача MERGE MAXX 950 - звертайтесь до офіційного дилера – компанії ТЕХНОТОРГ. Запитуйте за телефоном 067 515 67 75.